2Drożdże dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (około 30℃).
3Pozostałe mleko wymieszaj z roztopionym masłem.
4Ubij 2 jaja.
5Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj 7 minut, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce (około 30 ℃).
6Składniki na kruszkonkę połącz, wymieszaj i dokładnie rozetrzyj, odstaw w chłodne miejsce.
7Ciasto wyłóż na stolnicy delikatnie podsypanej mąką, podziel na 24 kawałki o wadze około 45g, uformuj z nich kulki a następnie długie wałki o średnicy około 1,5 cm.
8Następnie kolejno z 3 wałków zapleć luźny warkocz, zwiń w koło, tak żeby łączenia znalazły się pod spodem.
9Ciasto umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
10Piekarnik rozgrzej do 180℃, drożdżówki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonka, piecz około 15 minut.
11Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, duża miska, 2 małe miski, rondelek, mikser lub trzepaczka, stolnica, papier do pieczenia, blacha do pieczenia, piekarnik, pędzelek kuchenny.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.