Drożdżowa gwiazda makowa
2H 30M
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
19
Składniki
do wypiekow i deserow przepisy
Drożdżowa gwiazda makowa
2H 30M
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
19
Składniki
Składniki 8 Porcje
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 80 g cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 8 g drożdży KAMIS
- 250 ml mleka 3.2%
- 3 jaja
- 100 g roztopionego masła
- Nadzienie
- 300 ml mleka 3.2%
- 300 g mielonego maku
- 25 g masła
- 45 g skórki z pomarańczy
- 45 g rodzynek
- 45 g orzechów włoskich posiekanych
- 100 g miodu
- 15 ml aromatu migdałowego KAMIS
- 1 opakowanie cukru z wanilią KAMIS
- Lukier
- 20 ml wody
- 100 g cukru pudru
- 5 ml aromatu migdałowego KAMIS
Instrukcje
- 1 Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
- 2 Drożdże dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (około 30 ℃), odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.
- 3 Ubij 2 jaja.
- 4 Składniki na ciasto połącz i wyrabiaj 7 min. w połowie dodaj masło, gotowe ciasto odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce (około 30 ℃).
- 5 Do nadzienia mleko podgrzej w rondelku, dodaj mak, masło, miód, podgrzewaj kilka minut mieszając.
- 6 Dodaj bakalie, aromat migdałowy, cukier z wanilią, wymieszaj, odstaw pod przykryciem.
- 7 Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na 3 części, każdą rozwałkuj kolejno na okrągły placek o średnicy około 25 cm.
- 8 Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, oprósz mąką, ułóż 1 placek, rozłóż na nim ½ nadzienia z maku, przykryj drugim plackiem, rozłóż pozostałe nadzienie, przykryj trzecim plackiem.
- 9 Ciasto ponacinaj nożem na 16 cześci do spodu ale tak żeby w środku został nieprzecięty okrag o średnicy około 8cm (przed nacinaniem na środku połóż np. zakretkę od słoika).
- 10 Dwa nacięte kawałki zawiń dwukrotnie, jeden w lewo, drugi w prawo, sklej je ze sobą na końcach, powtórz to z pozostałymi kawałkami.
- 11 Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.
- 12 Piekarnik rozgrzej do 180℃, makowiec posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz około 30 min.
- 13 Cukier puder energicznie wymieszaj z wodą do uzyskania gęstego lukru, na koniec dodaj aromat migdałowy.
- 14 Wystudzone ciasto posmaruj lukrem .
- 15 Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, rondelek, miska mała, miska duża, mikser, stolnica, wałek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, pędzelek kuchenny.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.