1Mleko podgrzej do temperatury około 30℃, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 min.
2Dodaj cukier, jajko, wymieszaj, dodaj mąkę i wyrabiaj ok. 5 min, pod koniec dodaj roztopione masło, ponownie wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.
3Ciasto przykryj papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce (około 30℃) na 1,5 - 2 godz.
4Ciasto przemieszaj, podziel na kawałki, każdy ok. 50g, uformuj kulki, spłaszcz je do 1 - 1,5 cm grubości, w środku wytnij kółkiem do wycinania otwór o średnicy ok. 3-4 cm.
5Donuty ułóż na papierze do pieczenia, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30-40 min. w temperaturze jak za pierwszym razem.
6Na dużej patelni rozgrzej do 175℃ olej , donuty smaż partiami po około 3-4 min na każdej ze stron, wyjmij na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
7W małej misce umieść sok cytrynowy dodawaj partiami cukier puder, energicznie mieszając trzepaczką do uzyskania lukru.
8Wystudzone donuty zanurzaj z jednej strony w lukrze, udekoruj posypką.
9Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, rondelek, duża miska, papier do pieczenia, duża patelnia, mała miska, trzepaczka rózgowa, kółko do wycinania o średnicy 3-4 cm.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.