1Żółtka oddziel od białek, białka odstaw do lodówki.
2Tortownicę wysmaruj masłem.
3Mleko wymieszaj z olejem, dodaj mąkę, sól, żółtka, dokładnie wymieszaj.
4Z białek ubij sztywną pianę, dodając partiami w trakcie ubijania cukier puder, na koniec dodaj sok z cytryny.
5Ubite białka połącz i delikatnie wymieszaj z pozostałą masą, następnie ciasto rozdziel na dwie części, do jednej dodaj kakao, delikatnie wymieszaj.
6Na środku tortownicy układaj kolejno naprzemiennie po 2 łyżki jasnej masy, a taką samą ilość następnie ciemnej, powtórz do wykorzystania skłdników, tak żeby ciasto samoczynnie rozpływało sie po tortownicy, na koniec delikatnie ubij o blat.
7Piecz przez 50 minut w temperaturze 170℃, wystudź.
8W międzyczasie do wody dodaj cukier puder i energicznie wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstego lukru.
9Wystudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj posypką.
10Sprzęt do przygotowania: 2 miski, waga kuchenna, miarka do płynów, trzepaczka lub mikser, tortownica około 24 cm średnicy, piekarnik.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.