Wegańskie ciasto mleczne Tres Leches
20M
Czas przygotowania
35M
Czas gotowania
17
Składniki
ciasta desery napoje
Wegańskie ciasto mleczne Tres Leches
20M
Czas przygotowania
35M
Czas gotowania
17
Składniki
Składniki 12 Porcje
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżka stołowa mleka kokosowego
- 1/4 filiżanki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki Wanilia laska
- 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 szklanka aquafaby (płyn z ciecierzycy w puszce)
- 1 łyżeczka wodorowinianu potasu Cream of Tartar
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 szklanka niesłodzonego mleka z nerkowców
- 2/3 szklanki słodzonego skondensowanego mleka kokosowego (patrz przepis poniżej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki Cynamon mielony w torebce
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcje
- 1 Przygotowanie ciasta zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Wyłóż 20-cm kwadratową blachę do pieczenia pergaminem. Przesiej mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski lub na dużą blachę pergaminową. Odstaw na bok.
- 2 W osobnej dużej misce wymieszaj na jednolitą masę mleko kokosowe, olej roślinny, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i sok jabłkowy trzepaczką do jajek. Odstaw na bok.
- 3 Umieść akwafabę i wodorowinian potasu w misce miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania. Ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania sztywnej masy, przez około 10 minut. Delikatnie wymieszaj ubitą aquafabę z mieszanką mleka kokosowego. Stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki ciasta, delikatnie mieszając po każdej dodanej łyżce – ciasto nie powinno być dobrze wymieszane. Wlej ciasto na przygotowaną formę do pieczenia ciasta.
- 4 Piec 30 do 35 minut lub do momentu tzw. „suchego patyczka” (wbity w ciasto patyczek powinien być czysty i nie pokryty płynną masą). Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia w formie na drucianym stelażu przez 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i ustaw je na dużej, płytkiej paterze. Ciepłe ciasto ponakłuwaj widelcem w około 2,5 cm odstępach. Poruszaj delikatnie wbitym w ciasto widelcem tak, by nieznacznie powiększyć otwory po nakłuciach
- 5 Trzepaczką do jajek zmieszaj mleko migdałowe, mleko z nerkowców, słodzone skondensowane mleko kokosowe, cukier puder, cynamon, sodę oczyszczoną i pozostałe 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii w dużej misce. Powoli zalej ciasto powstałą mleczną mieszanką. Jeśli chcesz, możesz zachować około ½ szklanki mlecznej mieszanki do dekoracji przy podaniu ciasta. Całkowicie schłodź. Przechowuj pod przykryciem.
- 6 Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aby ciasto mogło wchłonąć mleczną mieszankę. Przed podaniem pokrój i, jeśli chcesz, delikatnie polej pozostałą mleczną mieszanką.
- 7 Aby zrobić słodzone skondensowane mleko kokosowe, weź 1 puszkę (140 g) mleka kokosowego, w małym rondelku gotuj przez 5 minut. Wymieszaj z 1/4 szklanki nektaru z agawy, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu od 30 do 35 minut lub do momentu, gdy mieszanka zmniejszy swoją objętość o połowę. Odstaw i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- 8 Wypróbuj porady kulinarne: Aquafaba jest płynem pozostałym po gotowaniu roślin strączkowych, takich jak fasola szparagowa (ciecierzyca). Świeżą aquafaba można przyrządzać, gotując suszoną fasolę garbanzo w wodzie lub po prostu używając płynu z fasoli garbanzo w puszce. Aquafaba jest stosowana, by zastąpić jajka. Możesz ubić ją jak białko jajka na bezę lub użyć jako zamiennika całych jaj w wypiekach. 3 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednemu jajku, natomiast 2 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednej łyżce białka jaja. Puszka fasoli garbanzo zawiera około 1/2 szklanki aquafaby.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.