torcik korzenny z makiem orzechami rodzynkami oraz pomaranczowym syropem z likierem grand maniere
Torcik korzenny z makiem, orzechami, rodzynkami oraz pomarańczowym syropem z Likierem Grand Maniere
7
Składniki
ciasta desery napoje
Torcik korzenny z makiem, orzechami, rodzynkami oraz pomarańczowym syropem z Likierem Grand Maniere
7
Składniki
Składniki
4 osóbPorcje
8
jajek
120
g
cukru
120
g
mąki tortowej
200
g
namoczonego i zmielonego maku
50
g
rodzynek namoczonych w brandy
100
g
orzechów włoskich (sparzone, obrane i lekko posiekane)
25
ml
syropu pomarańczowego (wygotowane do postaci syropu skórki pomarańczowe z cukrem i wodą)
Instrukcje
1Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę z minimalną ilością soli. Mąkę wymieszać z ciemnym kakao i zmieloną przyprawą do kawy. Do żółtek dodać białka i mąkę z przyprawami – delikatnie wymieszać.
2Piec w okrągłej, średniej brytfance w temp. 180 st przez ok 25 do 30 minut.
3Po ostygnięciu kroimy ciasto na trzy równe plastry nasączając likierem pomarańczowym (można użyć też syropu pomarańczowego z alkoholem). Przekładamy masą makową.
4Pamiętamy by nawilżać syropem i alkoholem płaty biszkoptu.
5Całość możemy polać polewą czekoladową.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.