1Przygotowanie sorbetu z prażonych pomarańczy: 1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż. Usuń biały rdzeń z pomarańczy. Pokrój pomarańczę w poprzek na 6 plasterków. Plasterki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Posyp 2 łyżkami cukru. Plasterki opiekaj w piekarniku na górnej półce od 7 do 8 minut lub aż lekko sczernieją. Po ostudzeniu pokrój je na grube kawałki. 2. Umieść pozostałe 2/3 szklanki cukru i startą skórkę w zamykanym pojemniku, w blenderze. Zmiksuj na wysokich obrotach, aż będą dobrze wymieszane. Dodaj sok pomarańczowy oraz połowę mleka kokosowego. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej do średniej miski. Wymieszaj z pokrojoną pomarańczą. 3. Umieść w lodówce 2 godziny lub do czasu gdy będzie dobrze schłodzone. Wlej do maszyny do robienia lodów. Sorbet przygotuj zgodnie zaleceniami producenta.
2Przygotowanie ciasteczek korzennych: 1. Wymieszaj mąkę i zmielone w średniej misce ziele angielski i odłóż. W dużej misce utrzyj mikserem ustawionym na średnią prędkość masło z cukrem, do momentu, aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajo, rum i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę (mikser pracujący na niskich obrotach), aż ciasto będzie dobrze wymieszane. Umieść w pokrytej papierem do pieczenia formie o wymiarach 20 x 20 cm lub podobnej wielkości. 2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C, 20 do 25 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą złotego koloru. Schłodź pozostawiając w uchylonym piekarniku. Pokrój na 4 kwadraty, następnie potnij każdy kwadrat poprzecznie na 4 trójkąty.
3Przygotowanie sosu rumowego: 1. Należy stopić 2 łyżki masła w dużej patelni na średnim ogniu. 2. Umieść pomarańczowe punkty w patelni. 3. Posypać cukrem wokół pomarańczy. 4. Należy dusić przez 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Całość delikatnie mieszaj od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zdejmij z ognia. 5. Dodaj sok pomarańczowy i rum. Należy dusić 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą łyżkę masła i mieszaj, aż się roztopi. 6. Ciasteczka korzenne podawaj z małą gałką sorbetu z prażonych pomarańczy. Całość polej ciepłym sosem rumowym.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.