1Mąkę, bułkę tartą, zmielone migdały, cukier, rozdrobniony łój wołowy, suszone owoce, przyprawy, sól umieść w dużej misce, a następnie dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wybij jajka i dodaj je do miski z wymieszanymi wcześniej produktami. Dodaj również starte skórki owoców, sok, brandy, ciemne piwo. Bardzo dokładnie wymieszaj całość.
2Przygotuj trzy formy do puddingu (przypominające kształtem formy do pieczenia bab wielkanocnych) o objętości 900ml nasmarowując je tłuszczem. Wypełnij je otrzymaną masą do wysokości ok. 2,5 cm od góry formy. Przykryj każdą formę papierem do pieczenia wyciętym w kształcie koła. Przykryj papier płócienną ściereczką lub folią. Obwiąż formę kilka razy sznurkiem.
3Umieść ciasto w urządzeniu do gotowania na parze lub w zamkniętym garnku z gotującą się wodą - i gotuj je na parze przez 6h, uzupełniając w razie potrzeby wyparowaną wodę.
4Pozwól ciastu ostygnąć. Wymień użytą w czasie gotowania ściereczkę (lub folię) na czystą i suchą. Przechowuj pudding w suchym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby zamrażania ciasta.
5Przed ozdobieniem puddingu, tj. udekorowaniem go np. gałązkami ostrokrzewu - umieść ciasto na 3 godziny w garnku parowym. Podawaj świąteczny pudding w towarzystwie masła z odrobiną brandy, sosu brandy albo kremu.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.