1Obierz bataty i pokrój je w plasterki. Skrop bataty oliwą i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Upieczone bataty zmiel blenderem na gładką masę.
2Zalej siemię lniane ciepła wodą i odstaw.
3Połącz purée z batatów z mlekiem sojowym i ponownie zblenduj.
4W oddzielnej misce przesiej mąki i dodaj wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
5Dodaj do miski z mąką, purée z batatów, siemię lniane i syrop klonowy.
6Zagnieć dokładnie wszystkie składniki do momentu, aż uzyskasz zwartą konsystencję ciasta.
7Na posypanej mąka stolnicy wyłóż ciasto i rozwałkuj je, tak by uzyskać grubość ok 7 mm.
8Użyj ulubionych foremek do piernika i powycinaj ciastka.
9Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na min. 15 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.