3/4
szklanki
uprażonych pistacji, bez skorupek, grubo skrojonych
Instrukcje
1Włóż buraki do blendera; zamknij pojemnik blendera. Zblenduj na gładką masę. Odstaw. Odsącz startego ogórka w ręczniku papierowym; wyciśnij jak najwięcej wody i powtórz, aż ogórek będzie suchy.
2W dużej misce zmieszaj puree z buraka, 1 szklankę jogurtu greckiego, ogórka, pastę tahini, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, kolendrę i kmin i metalową ubijaczką mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryj. Wstaw do lodówki na min. 30 min, aby smaki się zmieszały.
3W międzyczasie włóż do malaksera pozostałą 1 szklankę jogurtu greckiego, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, fetę, czerwoną paprykę i koperek; przykryj. Zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby usuwaj masę ze ścianek kielicha miksera. Przełóż do miski. Przykryj. Wstaw do lodówki na min. 30 min, aby smaki się zmieszały.
4Aby przygotować słony deser, na dno 6 kieliszków do parfait (ok. 230 g każdy) nałóż masę z fety. Posyp 1 łyżeczką pistacji i nałóż 1/2 szklanki masy z buraków. Nałóż kolejną warstwę masy z fety i posyp pistacjami. Podawaj schłodzone.
5Wypróbuj porady kulinarne:
Parfait można przygotować i schłodzić do 2 godzin przed podaniem. Jeżeli parfait przygotujemy wcześniej, buraki zabarwią fetę.
Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C. Owiń oczyszczone buraki folią. Wyłóż na płytką blachę do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę, lub do momentu, gdy buraki są miękkie przy nakłuwaniu. Schłódź. Obierz, a następnie pokrój na grubą kostkę.