Owsiane batoniki cynamonowe z kremem i sosem rumowo-rodzynkowym
15
Składniki
ciasta desery napoje
Owsiane batoniki cynamonowe z kremem i sosem rumowo-rodzynkowym
15
Składniki
Składniki 8 Porcje
- Rumowy sos z rodzynkami:
- 175 g (6 uncja) rodzynek
- 125 ml (4 uncje cieczy) ciemnego rumu
- Owsiane batoniki z kremem i cynamonem:
- 75 g (3 uncja) zwykłych płatków owsianych, do późniejszego podziału
- 125 g (5 uncja) mąki
- 50 g (2 uncja) brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki Cynamon mielony w torebce
- 50 g (2 uncja) zimnego masła pokrojonego na porcje
- 200 ml (7 uncja cieczy) maślanki, do późniejszego podziału
- 175 g (6 uncja) cukru kryształu
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5 jajek
- 1 Wanilia laska
- 125 g (5 uncja) cukru pudru
Instrukcje
- 1 Piec rozgrzać do temperatury 220°C/425°F/Gas Mark 7.
- 2 Aby przyrządzić rumowy sos z rodzynkami, rodzynki z rumem umieść w malakserze, przykryj i zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę, a następnie przecedź przez sito do średniego rondelka. Gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstaw.
- 3 50 g (2 uncje) płatków owsianych włóż do malaksera. Miksuj w trybie pulsowym, aby grubo posiekać; dodaj mąkę, cukier trzcinowy i 1 łyżeczkę cynamonu; dobrze wymieszaj w trybie pulsowym. Dodaj zimne masło i mieszaj w trybie pulsowym, aż mieszanka przybierze wygląd grubych grudek. Dodaj 2 łyżki maślanki i dokładnie wymieszaj w trybie pulsowym. Do małej miski odłóż na później 2 łyżki mieszanki owsianej, a jej pozostałą część wyłóż na spód 20-centymetrowej (8-calowej) kwadratowej formy do pieczenia nasmarowanej uprzednio tłuszczem i wyłożonej folią. Zmieszaj odłożoną część mieszanki z resztą płatków owsianych; rozprowadź na małej blaszce.
- 4 Ciasto i kruszonkę owsianą piecz razem w piekarniku przez 8-12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij ciasto i kruszonkę z piekarnika; zredukuj temperaturę do 170°C/325°F/Gas Mark 3. Odstaw kruszonkę do czasu podania, a na przygotowany spód ciasta wlej sos rumowy z rodzynkami.
- 5 W międzyczasie w dużej misce drucianą trzepaczką mieszaj cukier kryształ i stopione masło, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Wmieszaj resztę maślanki (zostawiając 2 łyżki na lukier), pozostałe ½ łyżeczki cynamonu i nasiona z laski wanilii. Masę wylej na wierzch sosu pokrywającego spód ciasta.
- 6 Piecz przez 45-50 minut, aż krem się zetnie, a na brzegach przybierze złoto-brązowy kolor. Zostaw do ostygnięcia na kratce.
- 7 Tuż przed podaniem cukier puder i pozostałe 2 łyżki maślanki wymieszaj na gładką masę. Wierzch schłodzonego deseru posyp kruszonką, a następnie skrop glazurą. Pokrój na paski i podawaj.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.