1
opakowanie
miękkiego sera śmietankowego (ok. 230 g)
1/3
szklanki
cukru
2/3
szklanki
śmietany kremówki
Skórka limonki, podzielona na porcje
1/4
szklanki
wiórków kokosowych, uprażonych
Instrukcje
1Aby przygotować limonkowy krem kokosowy z kafirem wlej do małego rondla wodę, wsyp cukier i dołóż liście kafiru, podgrzewając na średnim ogniu. Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj śmietankę kokosową. Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia. Przykryj i włóż do lodówki na dwie godziny. Wyjmij i wyrzuć liście kafiru.
2Aby przygotować ciasto, zmieszaj w dużej misce cukier, masło, imbir, sól i pieprz. Włóż orzeszki ziemne i uprażone wiórki kokosowe do malaksera i drobno zmiel. Zmieszaj masę orzechową z masą maślaną, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na dno 12 papierowych foremek na babeczki włóż po ok. 2 łyżki kruchego ciasta. Możesz docisnąć ciasto szklanką, aby uzyskać jednolitą powierzchnię.
3Aby przygotować nadzienie, ubij elektrycznym mikserem w dużej misce ser śmietankowy i cukier, przez około 1 minutę aż do uzyskania jednolitej i kremowej masy. Dodaj limonkowy krem kokosowy z kafirem, śmietanę kremówkę i łyżkę skórki z limonki; ubijaj przez 2 minuty lub do uzyskania jednolitej masy.
4Wlej masę równo do foremek. Posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i pozostałą skórką z limonki. Przykryj i włóż na noc do zamrażalnika. Podawaj zamrożone.
5Wypróbuj porady kulinarne: Ciemnozielone liście kafiru są błyszczące, mięsiste i rosną jako dwa połączone płatki. Liście nadają orzeźwiający limonkowy smak i aromat charakterystyczny dla tajskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku ze świeżych liści, usuń i wyrzuć żyłkę ze środka. Suszone liście można wykorzystywać w całości. Świeże, mrożone lub suszone liście kafiru można kupić w sklepach z żywnością azjatycką lub online.