Mazurek orzechowy
15M
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
17
Składniki
ciasta desery napoje
Mazurek orzechowy
15M
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
17
Składniki
Składniki 8 Porcje
- Ciasto kruche migdałowe
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki ze zmielonych migdałów
- 1 żółtko
- 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
- szczypta Sól morska
- Masa orzechowa
- 250 g orzechów włoskich
- 120 g margaryna w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu akacjowego
- Masa budyniowa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem w torebce
- 2 żółtka
- 400 g masła
Instrukcje
- 1 Kruchy spód ciasta:
- 2 Przesiej mąkę, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko. Połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posikaj składniki, a następnie zagnieć.
- 3 Gotową masę zwiń w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20x15 cm.
- 4 Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zarumienione.
- 5 Masa orzechowa:
- 6 Roztop masło w garnku i dodaj do niego cukier i miód. Wymieszaj składniki na małym ogniu do momentu ich całkowitego połączenia. Wsyp orzechy i przez minutę gotuj na małym ogniu, stale mieszając, by sos się nie przypalił.
- 7 Odstaw masę do wystygnięcia.
- 8 Budyń:
- 9 Do garnka lub średniej miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzyj wszystkie składniki.
- 10 Podlej składniki niewielką ilością mleka, a następnie dodawaj stopniowo mąki, stale mieszając, by nie utworzyły się grudki.
- 11 Pozostałe mleko zagotuj w oddzielnym, dużym garnku i dodaj do niego przygotowaną masę. Pamiętaj, by cały czas energicznie mieszać, do momentu aż składniki się połączą i masa zacznie być gęsta.
- 12 Przelej budyń na głęboki talerz i ostudź.
- 13 Ubij masło na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce budyniu w trakcie ubijania, aż połączysz cały wystudzony budyń z masłem.
- 14 Gotową masę budyniową przełóż na upieczony blat Mazurka, a na koniec przykryj ciasto masą orzechową.
- 15 Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.