1
łyżeczka
ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
Instrukcje
1Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki do kruchego ciasta. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto i odstaw je do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
2Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Dobrze odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodaj wszystkie niezbędne składniki masy makowej – utarte z żółtkami masło, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, miód, cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, ekstrakt z migdałów i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj delikatnie łopatką.
3Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. ¾ ciasta przeznacz na wyklejenie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na tak wyklejone ciasto nanieś masę makową, a na wierzch samej masy zetrzyj na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
4Piecz makowca w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
5Przed podaniem oprósz go cukrem pudrem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.