1
łyżeczka
ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
Polewa
1
tabliczka gorzkiej czekolady
1
tabliczka mlecznej czekolady
garść orzechów włoskich
Instrukcje
1Zalej mak wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Dokładnie odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
2Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
3Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Wszystko połącz z makiem oraz dodaj pozostałe składniki: kaszę mannę, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu i ekstrakt z migdałów. Wymieszaj wszystko dokładnie, a na koniec dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie połącz całość łopatką.
4Masę przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz makowca w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 min.
5Wyjmij upieczonego makowca i pozostaw go do wystudzenia. Przed podaniem polej go rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.