1Umieść mąkę, zmielone migdały, cukier i sól morską w malakserze i przykryj. Wymieszaj składniki, dodaj masło i nadal mieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, mieszaj, aż powstanie ciasto. Przełóż ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj 20-centymetrowy krążek. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
2Rozgrzej piekarnik do 200° C. Zostaw 1 łyżkę cukru do posypania. Wymieszaj resztę cukru, mąkę, cynamon i sól morską w dużej misce. Dodaj gruszki, berberys i ekstrakt migdałowy. Delikatnie wymieszaj, wyjmij gruszki, a pozostałą mąkę z przyprawami odstaw na bok.
3Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby miało średnicę 30 cm. Łyżką rozprowadź nadzienie 3 cm od krawędzi. Zwiń brzegi ciasta, na wierzchu umieść kawałki gruszki. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i posyp pozostałą 1 łyżeczką cukru i kawałkami migdałów.
4Piecz ciasto na środkowym poziomie przez 25-30 minut, aż gruszki zmiękną, a ciasto się zarumieni. Zostaw ciasto na blasze do pieczenia. Zostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną i udekorowane dodatkowo berberysem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.