1Na stolnicę wysyp całą mąkę, a w środku zrób wgłębienie, gdzie należy dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekaj całość nożem do momentu połączenia się składników. Laskę wanilii natnij w połowie tak, aby nie przeciąć jej na wylot. Ustaw nóż bokiem do laski i przyciskając go lekko, zdejmuj z laski całość ziarenek i dodaj je do ciasta razem z resztą składników – żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną.
2Posiekaj całość nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
3Po tym czasie lekko oprósz stolnice mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrój ciasteczka ulubionymi foremkami i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasteczka nieco urosną).
4Piecz w temp. 200 C° przez ok. 12 min. (aż do zarumienienia).
5Ostudzone ciasto ozdób wedle uznania np. czekoladą lub lukrem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.