1Włóż bataty do średniego rondla i nalej tyle wody, żeby je zakryć. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż będą miękkie. Dobrze odsącz; odstaw do ostudzenia na 5 minut.
2Włóż bataty, 2 szklanki jeżyn, kryształki z laski wanilii i pozostałe składniki do pojemnika blendera. Zamknij pojemnik. Zblenduj na gładką masę przez około 3 minuty. (Możesz również przepuścić masę przez sito, aby pozbyć się ziaren)
3Podziel masę na 14 małych kubeczków lub foremek do lodów na patyku, napełniając je w 2/3 objętości. Dodaj kilka świeżych jeżyn do każdej formy, delikatnie wciskając je w masę z batatów.
4Włóż do zamrażalnika na 30 minut lub do momentu, w którym masa zacznie się zastygać. Włóż patyczki do lodów lub kolorowe słomki w środek każdej foremki. Włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub na noc, do pełnego zamrożenia.