1Gruszki obrać ze skórki, zostawiając jednak fragment zielonej skórki przy szypułce oraz samą szypułkę. Obrane gruszki natrzeć rozkrojoną cytryną.
2W rondelku podgrzać wino.
3Do dużego garnka wsypać cukier i równomiernie rozprowadzić go na dnie garnka, do cukru dodać wodę i włączyć mały płomień pod garnkiem, żeby woda z cukrem zamieniła się w syrop, a syrop w karmel. Mieszać często cukier z wodą, sprawdzając kolor i konsystencje karmelu, trzeba bardzo uważać, by karmelu nie spalić. Gdy karmel będzie miał złoty kolor i idealną konsystencję, wlać do garnka z karmelem gorące wino i całość energicznie wymieszać. Dodać do karmelu z winem goździki, kawałek kory cynamonu, anyż, pieprz czarny i garść śliwek suszonych.
4Do wina z karmelem i przyprawami włożyć gruszki, gotować wszystko na małym ogniu przez 30min bez przykrycia. Podczas gotowania gruszki przewrócić na drugą stronę. Ugotowane gruszki przełożyć do miski i zalać sosem, w którym się gotowały.
5Studzić gruszki przez ok. 2 godziny. Gruszki w winie podawać schłodzone z lodami waniliowymi i polane sosem, w którym się gotowały i chłodziły.
6Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.