1
szklanka
schłodzonego świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
1
szklanka
schłodzonej, przygotowanej wcześniej kombuchy o neutralnym smaku
1/4
szklanki
zimnej wody
Podawanie:
1
szklanka
schłodzonej wody gazowanej
4
jadalne kwiaty orchidei do przybrania (opcjonalnie)
Instrukcje
1Aby uzyskać kolorowy lód, zagotuj na średnim ogniu 1 szklankę wody w małym rondlu. Dodaj kwiaty klitorii; namaczaj aż kwiaty napęcznieją i woda zabarwi się na niebiesko. Odsącz na drobnym sitku; wyrzuć kwiaty. Dokładnie wymieszaj niebieską wodę z pozostałymi 5 szklankami czystej wody w dużym szklanym naczyniu. Wlej płyn do tacki na kostki lodu. Włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub na noc.
2Syrop bazyliowo-anyżowy zrób mieszając wszystkie składniki w małym rondlu. Zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia. Odstaw na 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby rozpuścić cukier. Przecedź płyn przez drobne sito. Wystudź do temperatury pokojowej. Schłodź w lodówce.
3Aby przyrządzić grejpfrutową kombuchę, wymieszaj w dużym szklanym naczyniu syrop bazyliowo-anyżowy, kombuchę o neutralnym smaku i wodę.
4Przed podaniem utrzyj lód o smaku kwiatów klitorii za pomocą robota kuchennego. Szklankę wypełnij w 3/4 startym lodem. Możesz położyć na lodzie kwiat orchidei jako dekorację. Pozostałą 1/4 szklanki również wypełnij startym lodem.
5Zmieszaj 3/4 szklanki grejpfrutowej kombuchy z 1/4 szklanki wody gazowanej. Polej mieszanką lód i podawaj od razu, aby można obserwować jak napój zmienia kolor. Powtórz czynność, używając pozostałych składników, tak aby uzyskać 4 napoje.
6Wypróbuj porady kulinarne:
Kwiaty klitorii rosną w Tajlandii i innych częściach południowo-wschodniej Azji. Suszone kwiaty wykorzystuje się do przygotowania naparu o intensywnym niebieskim kolorze i smaku zbliżonym do zielonej herbaty, na bazie którego można przyrządzać herbaty, napoje i dania, takie jak desery ryżowe. Przy zmianie pH naparu z kwiatów klitorii (często poprzez dodanie soku z cytryny), zmienia on kolor z intensywnego niebieskiego na fioletowy lub purpurowy. Kwiaty klitorii można znaleźć w wielu sklepach internetowych, jak również w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
Jeśli nie masz tacek na kostki lodu, zamroź niebieski napar z kwiatu klitorii w plastikowej torebce wielokrotnego użytku. Pokrusz lód na drobniejsze kawałki przed wrzuceniem do malaksera.
Aby uzyskać starty lód, umieść około 2 szklanki kostek lodu w malakserze. Miksuj dopóki nie otrzymasz pożądanej konsystencji. Przeważnie okoł 10-20 sekund. Usuń pozostałe większe kawałki lodu. Podawaj od razu. 2 szklanki kostek lodu to około 2 i 1/2 szklanek startego lodu.
Ucieraj lód bezpośrednio przed podaniem. Utarty lód szybko się stopi i nie zmieni koloru po polaniu kombuchą!