1Ciasto: W mikserze na wolnych obrotach ucieramy cukier z masłem, dodajemy żółtko. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy mąkę.
2Całość wyjmujemy na stolnice, szybko wyrabiamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min.
3Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na około 0,5cm, wycinamy 9 okręgów o średnicy 5cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 12 min.
4Gruszka: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni z cukru robimy karmel, dodajemy gruszki, zalewamy winem i dodajemy laskę wanilii. Dusimy przez około 10min i odcedzamy na sicie. Otrzymany sos możemy zamrozić, aby otrzymać sorbet.
5Sos zabajone: Podgrzewamy wino i rozpuszczamy w nim cukier.
6Do miski w kąpieli wodnej wbijamy żółtka, ubijamy na małym ogniu. Powoli dolewamy wino z cukrem i cały czas ubijamy, aż uzyskamy gładką puszystą masę.
7Sos z jeżyn: Na patelni z cukru robimy karmel, dodajemy wino i mieszamy. Do sosu dodajemy jeżyny i redukujemy o połowę. Na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła.
8Prezentacja: Układamy na talerzu w następującej kolejności: ciastko, gruszka polana sosem zabajone, ciastko, gruszka z sosem zabajone i na koniec ciastko obsypane cukrem pudrem i ozdobione jeżyną.
9Sosem z jeżyn oraz owocami dekorujemy talerz.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.