Ciasto korzenno-czekoladowe
22
Składniki
ciasta desery napoje
Ciasto korzenno-czekoladowe
22
Składniki
Składniki 4 Porcje
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru deserowego
- 125 g uprażonych orzechów laskowych
- 2 jajka
- 40 g miodu w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 gwiazdka Anyż gwiazdki
- pół łyżeczki Kolendra w torebce
- pół łyżeczki Gałka muszkatołowa
- 2 szczypty Cynamon mielony w torebce
- 40 g gorzkiej czekolady
- masło do wysmarowania keksówki
- mąka do obsypania keksówki
- świeże owoce do podania
- Sos:
- 120-150 g gorzkiej, pokruszonej czekolady
- 20 g masła
- 100 ml mleka
- 30 g cukru deserowego
- szczypta Chili w torebce
- 1 łyżka śmietany
Instrukcje
- 1 125g. masła o temperaturze pokojowej rozgnieść drewnianą łyżką w dużej misce. 90g. cukru deserowego dodać stopniowo do masła i energicznie mieszać, wcierając cukier w masło. Gdy masło połączy się z cukrem, zamienić drewnianą łyżkę na mikser i miksować całość.
- 2 125g. uprażonych orzechów laskowych obrać ze skórki i przerobić na drobny pył za pomocą moździerza lub miksera. Pył orzechowy stopniowo dodawać do miski z miksowaną masą, ciągle miksując. Do masy wmiksować stopniowo 2 jajka.
- 3 Do zmiksowanej na gładką konsystencję masy dodać miód o temperaturze pokojowej. Dodać do masy 50g. mąki i 5g. proszku do pieczenia.
- 4 Gwiazdkę anyżu oraz pół łyżeczki ziaren kolendry utłuc w moździerzu na pył. Szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty cynamonu dodać do gładkiej, zmiksowanej masy ciasta. Utarte w moździerzu przyprawy dodać do ciasta. Całość wymieszać.
- 5 Ciemną czekoladę posiekać drobno i dodać do ciasta, wmieszać czekoladę w strukturę ciasta delikatnie dużą łyżką. Surowego ciasta można spróbować i ew. dodać jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.
- 6 Piekarnik rozgrzać do 180C, w opcji góra i dół. Gęste ciasto przełożyć do foremki i włożyć do pieca na ok 40min. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
- 7 Przygotować sos czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić 120g. – 150g. gorzkiej, pokruszonej czekolady, 20g. masła, 100ml. mleka i 30g. cukru deserowego. Mieszać i podgrzewać sos do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 8 Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy sos lekko ostygnie doprawić go mielonym chili, dodać łyżkę śmietany, skosztować i ew. znów doprawić chili.
- 9 Ciasto podawać ostygnięte ze świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.