1Do blendera włóż wszystkie składniki ( z laski wanilii kryształki) z wyjątkiem lodu, a następnie przykryj. Zblenduj na gładką masę przez około 3 minuty.
2Do każdego kieliszka włóż 1 szklankę lodu. Polej 1/2 szklanki jagodowego miksu. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem mięty. Powtórz czynność, używając pozostałych składników
3Aby przygotować niskoalkoholowy mroźny koktajl, do każdego kieliszka nasyp 1 szklankę lodu. Zalej lód 15 ml rumu lub ginu i polej 1/2 szklanki lemoniady jagodowej. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
4Wypróbuj porady kulinarne:
Jagody amerykańskie możesz zastąpić jeżynami. Przecedź masę przez sitko, jeżeli chcesz pozbyć się nasion.
Kalamondyn to owoc cytrusowy podobny do cytryny lub limonki. Dojrzałe owoce są soczyste, cierpkie i w odcieniach od zielonego do żółto-pomarańczowego. Sok z kalamondyn jest popularny w kuchni filipińskiej i często stosowany w marynatach lub do wyciskania bezpośrednio na dania z makaronem. W Stanach Zjednoczonych często nazywany "calamondin". Sok z kalamondyn można spotkać w niektórych sklepach spożywczych, jest także dostępny w internecie.
Aby zetrzeć lód, umieść około 2 szklanki kostek lodu w malakserze. Miksuj dopóki nie otrzymasz pożądanej konsystencji. Przeważnie około 10-20 sekund. Usuń pozostałe większe kawałki lodu. Użyj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce. 2 szklanki kostek lodu to około 2 i 1/2 szklanek startego lodu.
Używaj do przygotowania napojów z startym lodem. Wlej lemoniadę do pojemnika na żywność przystosowanego do zamrażania. Włóż do zamrażarki. Dla uzyskania najlepszej konsystencji lodu, mieszaj i zdrapuj z brzegów pojemni