1
szklanka
posiekanych pistacji lub orzechów nerkowca, lekko solonych
Instrukcje
1Włóż mango do mikrofali na 2 i 1/2 minuty lub aż zmięknie. Zblenduj w malakserze albo blenderze. Odstaw na bok.
2Wlej śmietankę kokosową do średniej wielkości miski, którą możesz wsadzić do mikrofali. Posyp równo powierzchnię żelatyną. Metalową trzepaczką wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na 5 minut, aż żelatyna stężeje. Włóż do mikrofali na 1 i 1/2 minuty, mieszając co 30 sekund. Wyjmij z mikrofali i odstaw do ostudzenia.
3W międzyczasie ubijaj przez ok. 3 min mikserem na średnich obrotach jogurt z serem śmietankowym, aż będzie gładki i kremowy. (Jeśli to mikser z misą, użyj końcówki z metalową trzepaczką). Zmieszaj z puree z mango, wanilią ( same kryształki), kardamonem, imbirem, solą i miodem. Ubijaj przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj masę ze śmietanką kokosową do masy jogurtowej, ubijając aż dobrze się wymieszają.
4Wlej masę do nienatłuszczonej formy lub naczynia do pieczenia o rozmiarze ok. 35x25 cm. Owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu całkowitego zastygnięcia. Potnij na prostokąty ok. 5x3 cm.
5W płaskim naczyniu zmieszaj kokosa i pistacje. Batoniki Mango Lassi obtocz w wiórkach i orzechach, pokrywając równo z każdej strony. Przechowuj w lodówce przed podaniem.
6Wypróbuj porady kulinarne:
Aby uprażyć wiórki kokosowe, rozłóż je równo cienką warstwą na małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 3 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Ostrożnie wyjmij z piekarnika. Zamieszaj. Włóż z powrotem do piekarnika i praż jeszcze 2-3 minut, lub aż wiórki się zarumienią. Wiórki łatwo się przypalają, więc zwracaj uwagę na czas.
Upraż pistacje w suchym rondlu na średnim ogniu. Praż przez 2-3 minut, często mieszając. Wyjmij pistacje z rondla; odstaw do wystygnięcia.