1Sos Chamoy: Do blendera włóż wszystkie składniki, zamknij pojemnik blendera. Blenduj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku, nie dłużej niż 5 dni. (Sosu Chamoy wystarczy do przygotowania 2 porcji Arbuzowej granity.)
2Arbuzowa granita z sosem Chamoy: Do blendera włóż wszystkie składniki, zamknij pojemnik blendera. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania całkowicie jednolitej masy.
3Wlej masę do dużego pojemnika przystosowanego do zamrażania (ok. 35x25 cm). Owiń folią spożywczą. Zamrażaj przez 3-4 godzin, mieszając i zdrapując masę z boków pojemnika co około 30-45 minut, aby uzyskać puszystą konsystencję lodu.
4Podawaj w salaterkach nakładając łyżką do lodów. Przyozdób świeżym arbuzem i posyp dodatkowo chilli, jeśli masz ochotę.
5Wypróbuj porady kulinarne:
Nałóż granitę łyżką do kieliszka i odczekaj 10 minut, aż odpowiednio się stopi. Zamieszaj i podawaj jako orzeźwiający lodowy koktajl.
W wersji bezalkoholowej zastąp wino rosé różową lemoniadą lub sokiem z różowych grejpfrutów.