FF17_Logo_Poland

Na przebudzenie – smaki świata

Precz z wymówkami i śniadaniową nudą! Porzuć schematy i zacznij dzień od miseczki wypełnionej po brzegi mieszanką nowych składników i ekscytujących smaków, które dadzą Ci siłę na cały dzień. Zasmakuj odkrywanych na nowo gatunków dawnych zbóż i ryżu oraz dania hash inspirowanego kuchnią Środkowego Wschodu i przyprawionego ostrym sosem. Dla tych wrażeń smakowych, które podbijają podniebienia na całym świecie, warto zerwać się z łóżka.

Congee

Congee – następczyni owsianki

Poznaj słodką stronę congee. Kremowa zupa ryżowa z Dalekiego Wschodu, tradycyjnie podawana na słono, ukazuje swoje słodkie oblicze — w połączeniu z egzotycznymi gatunkami ryżu, rozgrzewającymi przyprawami i sokami z owoców. Dopełnij dzieła, dodając do zupy congee mango, kokos lub inne owoce i skrapiając ją sosem balsamicznym.

Sorghum

Miseczka sorgo – dorosła wersja płatków z mlekiem

Odkryj siłę „nowych płatków”. Ta wywodząca się z Afryki bezglutenowa, pełnoziarnista wersja antycznych ziaren ma lekko orzechowy smak i bogatą teksturę. Najlepiej smakuje w połączeniu z mlekiem pochodzenia roślinnego i aromatycznym cynamonem oraz imbirem.

Skhug

Poranny hash z sosem skhug

Skosztuj błogiego ciepła śniadaniowej wersji hash — dania z patelni pełnego przypraw i składników kuchni Środkowego Wschodu, takich jak mielone mięso, ciecierzyca i pieczone warzywa, z dodatkiem łyżki pikantnego sosu skhug. Ostry sos skhug (zwany także schug/zgug) zawiera kmin, kardamon, kolendrę, tajską paprykę chilli „ptasie oko”, czosnek, pietruszkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Hash z jagnięciny z cieciorką i sosem Skhug (serwowany na śniadanie)

Wyjdź poza utarte schematy i zacznij dzień od tradycyjnego dania kuchni z Bliskiego Wschodu. Miękką soczewicę, zmielone mięso (jagnięcinę bądź wołowinę) i dynię piżmową przypraw mieszanką kolendry, kminu i kopru i uzyskaj doskonały smak. Dodaj skhug, popularny ostry sos z Bliskiego Wschodu, aby potrawa zyskała niepowtarzalny smak, a Twoi goście prosili o dokładkę. Na wierzchu umieść odrobinę kremowej ricotty z skhug i pokrojonego ogórka.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Plancha: Grillowanie na płaskim

Przesiąknięta aromatycznym dymem i apetycznie zrumieniona skórka to efekt plancha — grillowania na grubej, płaskiej, intensywnie rozgrzanej płycie żeliwnej. Śmiało doprawiaj dania wyrazistymi sosami, marynatami i glazurami. Nikogo nie zdziwi, że mieszkańcy Hiszpanii, francuskiej Baskonii i Meksyku na co dzień przygotowują dania à la plancha.

Espelette

Inspirowana tradycją baskijską marynata z pieprzem Espelette

Francuski pieprz Espelette ma zdecydowany, dymny i słodki, a zarazem delikatnie ostry smak — idealny jako główna nuta smakowa aromatycznej marynaty z ziół śródziemnomorskich, doskonale podkreślającej smak grillowanych mięs i owoców morza.

3 Sauce

Wyraziste sosy

Mojo Verde: Soczystozielony hiszpański sos z kminem, liśćmi kolendry, pietruszką i zielonymi papryczkami chilli.

Adobo Negro: Meksykański miks ostrego sosu adobo oraz bogatego w smaki czarnego sosu mole negro. Przygotowywany z dodatkiem ciemnego gorzkiego piwa, czarnego sezamu i papryczek chilli.

Sos romesco: lekko pikantny hiszpański sos z orzechową nutą, przygotowany z pieczonej czerwonej papryki, papryki wędzonej i migdałów.

Sherry

Sherry i ocet

Jak w Hiszpanii — dodane do glazur i sosów fantastycznie podnoszą smak smażonych potraw.

Chleb z ziemniaka z grilla (Plancha)

Eksperymentuj z technikami gotowania zainspirowanymi kuchniami z całego świata – tak jak grillowanie na płycie plancha. Ta gruba, płaska płyta żeliwna jest idealna do pieczenia chleba w domu. Ziemniak, mąka i ser nadają chlebowi miękką konsystencję. Dobrze smakuje z gęstymi sosami takimi jak Mojo Verde, Romesco Sauce czy z masłem.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Żółtka: Słoneczna strona smaku

Żółtka jajek wychodzą ze strefy śniadaniowej! Złociste krążki w zaskakującym stylu wzbogacą teraz dania obiadowe i lunche. Zółtka doskonale komponują się z różnymi nutami smakowymi i wieloma rodzajami potraw, nadają daniom wyrazisty i wyjątkowy smak oraz stanowią doskonałe źródło białka.

Shakshuka

Szakszuka

Żółtka jaj gotowane na wolnym ogniu w sosie pomidorowym z przyprawami kuchni Środkowego Wschodu, takimi jak wędzona papryka, kumin, pieprz, pieprz cayenne, kurkuma czy kminek. Rustykalna kolacja —zanurz chleb w pysznym sosie.

Crispy Rice

Bulion z jajkiem

Jajka sadzone lub w koszulkach jako akcent w smakowitych zupach na bazie pożywnego bulionu — zupa kimchi z chrupiącym ryżem, zupa z pomidorów i kopru z makaronem z cukinii oraz bulion bonito z makaronem udon.

Egg Curls

Żółtka suszone

Żółtka panierowane w soli i przyprawach oraz suszone przez kilka dni to sekret smaku umami. Panierowane i suszone żółtka mają wystarczająco stałą konsystencję, aby stosować je do posypania makaronu, sałatki lub innego dania.

Indonezyjska sałatka Gado Gado z marynowanymi w sosie sojowym i imbirze żółtkami jaj i z tostem z krewetkami

Tradycyjna sałatka Gado Gado to wyśmienita mieszanka warzyw z jajkiem na twardo, krakersami krewetkowymi i sosem z orzeszków ziemnych. Nasza wersja sałatki dzięki krótko peklowanym jajkom umami wyniesie smak na nowy poziom. W połączeniu ze świeżą mieszanką warzyw i pikantnym orzechowym dressingiem nadadzą potrawie wyrazistości. Pulchne, żółtobrązowe tosty z krewetkami będą doskonałym uzupełnieniem tej potrawy.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska

Odkryj nowe oblicze kuchni śródziemnomorskiej XXI wieku. Połączenie składników typowych dla kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką daje świeże spojrzenie na tradycyjne domowe potrawy.

kruche ciasto crostata z gruszka i berberysemkruche ciasto crostata z gruszka i berberysem

Kruche ciasto (Crostata) z gruszką i berberysem

Słodko-kwaśny, suszony owoc znany w kuchni perskiej zyskuje popularność na całym świecie. Przepis odkrywa zbliżony do żurawiny smak berberysu zawarty w kruchym cieście crostata z gruszkami. Słodki cynamon i kawałki migdałów stanowią doskonałe zwieńczenie deseru. Jest prosty i łatwy w wykonaniu i wręcz wyśmienity.

Barberries

Jagody berberysu

Ceniony, cierpki w smaku składnik używany w kuchni perskiej. Dodając te drobne, suszone czerwone jagody ożywisz dania zarówno słone, jak i słodkie.

Cavatelli Manti

Wszystko zaczyna się od makaronu

Makaron to baza nowych, niezwykłych tradycji kulinarnych: Perska zupa Ash-e reshteh łączy się z włoską minestrone, Suszony solony miecznik z rejonu wschodniego Morza Śródziemnego towarzyszy niemieckim Spätzle, a tureckie manti moszczą się obok włoskiego bolognese.

Baharat

Przyprawa Baharat

Każdy region ma własną, unikalną wersję mieszanki baharat — aromatycznej kompozycji, niezastąpionej w kuchni wschodniego rejonu Morza Śródziemnego, składającej się zwykle z czarnego pieprzu, kminu, kardamonu, goździków, nasion kolendry, gałki muszkatołowej i papryki.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Słodycz i pieprz

Intensywny, palący smak pieprzu łagodzi naturalna słodycz egzotycznych syropów i owoców. Używany od lat, lecz wciąż na drugim planie, pieprz w końcu słodko triumfuje w blasku reflektorów. Zuchwale kąsa w język, a jego smak na długo pozostaje w ustach — oto kolejna odsłona ostrego smaku.

Syrup

Pieprz i syrop z daktyli

Cedrowe nuty pieprzu dopełnia słodko-ziemisty smak syropu z daktyli. Inne naturalne składniki słodzące komponują się z pieprzem równie smakowicie: syrop z brązowego ryżu, syrop z sorgo, słód jęczmienny, syrop z yaconu, nektar kokosowy i cukier trzcinowy piloncillo.

Dragon Fruit

Pieprz + smoczy owoc

Owoce egzotyczne, takie jak smoczy owoc, mangostan, zielone mango i chlebowiec, podkreślą cytrusowe nuty pieprzu, tworząc wyborną, słodką wersję ostrego smaku. Chrupiący smoczy owoc ma delikatny, słodkawy smak, żyworóżową skórkę oraz czerwony lub biały miąższ przetykany czarnymi nasionkami.

Owoc chlebowca na ostro podawany w sałatowym tacos

Wegetariańskie tacos? Dzięki przepisowi z owocem chlebowca z puszki to możliwe. Ten duży tropikalny owoc strukturą przypomina mięso, ma słodki i delikatny smak. Doskonale komponuje się z podwędzanym, rozgrzewającym aromatem taco. Grilluj, szatkuj, zawijaj w tortillę z cebulą, kolendrą, kwaśną śmietaną i rozgrzewającym syropem pieprzowym.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND