Ostre + gorące

Makaron z sosem sambal, krewetkami i chińskim brokułem
Heat + Tang Ingredients

Pikantne nuty doskonale kontrastują z wyrazistymi smakami — limonką, octem ryżowym, yuzu, tamaryndem, cytryną Meyera, żurawiną, kumkwatem i ponzu — wzmacniając się nawzajem.

Peruwiańskie chili + limonka: cytrusy idą w parze z różnymi odmianami papryki, takimi jak rocoto, ají panca i ají amarillo

Heat + Tang - Sambal Sauce

Sos sambal: ostry południowoazjatycki sos z różnych gatunków chili oraz octu ryżowego, cukru i czosnku

Heat + Tang Ingredients

peruwianski kurczak z dodatkiem puree z bananow i sosu z chili

Kurczak po peruwiańsku pieczony na rożnie, czyli pollo a la brasa, jest sztandarową południowoamerykańską potrawą. Grillowana wersja tego dania zawsze się udaje i pozwala cieszyć się pysznym, delikatnym i soczystym mięsem kurczaka. Dwa towarzyszące potrawie sosy z paprykami chili ají amarillo i ají rocoto tworzą ciekawy pikantny kontrapunkt dla smaku mięsa.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Tropikalna Azja

Słodko-kwaśne skrzydełka kurczaka w Rendang curry
Tropical Asian Map

Poszukiwacze kulinarnych przygód polują na smaki z nowych regionów. Dwa miejsca w południowo-wschodniej Azji — Malezja i Filipiny — mają w ofercie unikalne składniki i oryginalne przepisy: gwarancję niezapomnianego posiłku.

Grill po filipińsku: popularne filipińskie dania z ulicznych stoisk, doprawione sosem sojowym, cytryną, czosnkiem, cukrem, pieprzem i keczupem bananowym

Rendang curry: malezyjskie danie z makaronem o średnio ostrym smaku, który zawdzięcza chili, trawie cytrynowej, czosnkowi, imbirowi, tamaryndowi, kolendrze i kurkumie

Heat + Tang Ingredients

Philippines

Pinoy BBQBBQ Pinoy Pork

wieprzowina z grilla po filipinsku z surowka coleslaw z zielonym mango

Grillowane kawałki mięsa wieprzowego marynowane w keczupie bananowym i przyprawach to popularna filipińska przekąska. Słodko-kwaśna, lekko pikantna sałatka jest przygotowywana z niedojrzałych owoców mango. Stanowi chrupki, chłodny kontrast dla intensywnego, charakterystycznego smaku wieprzowiny.

Tropical Asian Map

Malaysia

Redang Fried WingsRendang Curry

rendang curry

Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą i niezbyt pikantną kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Przyprawy tej używa się najczęściej do przyrządzania wołowiny rendang – charakterystycznej, wolno gotowanej wersji curry popularnej w regionie Azji Południowo-Wschodniej.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Proteinowa alternatywa w strączkach

Tosty z marynowaną brzoskwinią i czarną soczewicą beluga

Proteinowa alternatywa w strączkach

Pełne protein i innych składników odżywczych rośliny strączkowe, takie jak suszony groch, fasola i soczewica, zyskują w połączeniu z innymi pysznymi składnikami.

Pigeon Peas

Nikla indyjska

(zwana też toor dal)

Tradycyjnie podawana z kminem i kokosem

Lenitl

Czarna soczewica beluga

W niepowtarzalny sposób łączy się z brzoskwiniami i musztardą

Cranberry Beans

Fasola borlotti

(tzw. fasola żurawinowa)

Idealnie komponuje się z szałwią i winem Albariño

zupa z fasola zurawinowa szalwia i makaronem orzo

To prosta i sycąca zupa w stylu śródziemnomorskim, która swoją konsystencję i zawartość białka zawdzięcza fasoli żurawinowej zwanej też fasolą borlotti. Dzięki niej to jednogarnkowe danie stanowi pożywny posiłek. Bogaty smak zupy rozwija się od nut sofrito stanowiących bazę, a następnie zostaje uzupełniony woniami szałwii i albariño, owocowego i wyjątkowo aromatycznego hiszpańskiego wina odmianowego.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Wyjątkowe mieszanki przypraw

Ciasto z herbatą matcha z cytrynowo-bezowym lukrem

Wyjątkowe mieszanki przypraw

Pełne smaków zioła i przyprawy nadają niepowtarzalnego charakteru składnikom zdrowej diety, takim jak herbata matcha i nasiona chia.

Green Tea Ingredient 5Green Tea Ingredient 2Green Tea Ingredient 3Green Tea Ingredient 4Green Tea Ingredient 1

Zielona herbata matcha

Imbir i cytrusy równoważą lekką goryczkę herbaty matcha

Flaxseeds IngredientFlaxseeds IngredientFlaxseeds IngredientFlaxseeds Ingredient

Nasiona lnu

Śródziemnomorskie zioła w wyrazistych daniach doskonale łączą się z lnem

Chia IngredientChia IngredientChia IngredientChia IngredientChia Ingredient

Nasiona chia

W połączeniu z cytrusami, chili i czosnkiem chia nabierają przyjemnej ostrości

Tumeric IngredientTumeric IngredientTumeric IngredientTumeric IngredientTumeric Ingredient

Kurkuma

Odkryj słodkie oblicze kurkumy zmieszanej z kakao, cynamonem i gałką muszkatołową

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Pradawne smaki

Żurawinowo-amarantusowe batoniki z gorzką czekoladą

Pradawne smaki

Rdzenne składniki znajdują zastosowanie w nowoczesnych daniach i dają możliwość celebrowania oryginalnych, prostych i sycących posiłków.

Ancient Herbs

Antyczne zioła

Odkryj na nowo tymianek, pietruszkę, lawendę i rozmaryn

Amaranth

Amarantus

Antyczne zboże Azteków o lekko orzechowym posmaku z ziemistymi nutami

Mezcal

Mezcal

Mętny meksykański likier z agawy

frytowane paczuszki z mamalygi z dipem tymiankowym z boczkiem

To współczesna wersja przepisu na amerykańskie kukurydziane pączuszki hush puppies. Bogaty smak tej przekąski ma swoje źródło w całych ziarnach kukurydzy i aromacie tymianku. Placuszki podaje się z dipem z dodatkiem boczku, tymianku, ostrej galaretki paprykowej i octu jabłkowego.

UDOSTĘPNIJ TEN TREND

Łyk kulinarnych inspiracji

Trzy klasyczne techniki kulinarne posłużyły za źródło smakowych inspiracji autorom trunków.

Roasted

Unikalne nuty rumienionych składników nadają drinkowi bogatego wyrazu

Pickled

Połączenie cierpkich i ostrych smaków daje przyjemnie pikantne efekty

Brulee

Karmelizowany cukier wydobywa z napoju głębię smaku

przepisy

Najlepsze przepisy na obiad i dania sezonowe. Przepisy na zupy, sałatki. Dania na lunch i na deser. Sosy. Kuchnia polska i świata. Potrawy szybkie.

klasyczny drink o aromacie prazonych orzechow arachidowych

W tej rozgrzewającej wersji koktajlu Old Fashioned burbon został wzbogacony o aromat wanilii i smak prażonych orzeszków ziemnych. Dzięki odświeżającym owocom cytrusowym i szklance ozdobionej fistaszkami w słodkiej glazurze koktajl ten staje się pyszną, niemalże świąteczną niespodzianką.

brzoskwiniowy koktajl z waniliowym syropem brulee

W tym nowoczesnym koktajlu smak brzoskwini łączy się karmelowymi i śmietankowymi nutami tworząc doskonały warstwowy drink. Brûlée w języku francuskim oznacza „przypalony”. Ta klasyczna technika przygotowywania deserów została wprowadzona do świata napojów dzięki zastosowaniu jej na syropie waniliowym i plasterkach brzoskwini.

lorem ipsum

lorem ipsum

UDOSTĘPNIJ TEN TREND