Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Żurek z upieczoną na złoto kiełbasą i jajkiem na twardo

Składniki
Sposób przygotowania
  • Zakwas na Żurek:

  • Wszystko mieszamy w słoiku, aż będzie miało konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe, raz dziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po około 3-5 dniach. Do zakwasu można dodać garść otrąb żytnich lub kromkę razowego chleba bez polepszaczy.

  • Przepis na Żurek:

  • Ugotowane al dente 2 duże ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 litry bulionu warzywnego. Dodać zakwas (w naszej kuchni był już wcześniej przygotowany). Dodać ziemniaki i przyprawy: 2 łyżki majeranku, ziele angielskie, 4 liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę zmielonego czarnego pieprzu. Gotować 10 – 15 minut. Podczas gotowania podpiec w piecu na złoto pęto białej kiełbasy. Do wywaru z przyprawami dodać 5 łyżek śmietany kremówki i łyżeczkę musztardy chrzanowej. Podgrzewać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.

  • Aby żurek miał wyrazisty kolor: Do zimnej wody wrzucamy jajka i uwaga – obranego buraka. Po 4 minutach od zagotowania wyjmujemy jajka i tłuczemy skorupki. Potłuczone jajka z powrotem wkładamy do wody z burakiem na 3 minuty. Wyjmujemy i obieramy – ścięte białka będą miały piękny, różowy, marmurkowy kolor.

Oceny i komentarze: 0