Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zupa z fasolą żurawinową, szałwią i makaronem orzo

To prosta i sycąca zupa w stylu śródziemnomorskim, która swoją konsystencję i zawartość białka zawdzięcza fasoli żurawinowej zwanej też fasolą borlotti. Dzięki niej to jednogarnkowe danie stanowi pożywny posiłek. Bogaty smak zupy rozwija się od nut sofrito stanowiących bazę, a następnie zostaje uzupełniony woniami szałwii i albariño, owocowego i wyjątkowo aromatycznego hiszpańskiego wina odmianowego.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 7 porcji (po 1 miseczce).
Sposób przygotowania
  • Mieszając, smaż pancettę na średnim ogniu, w rondlu lub żeliwnym garnku o pojemności 5 litrów, przez 4 minuty lub aż zbrązowieje. Dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Gotuj, mieszając, przez 6 do 8 minut lub aż warzywa zmiękną.

  • Wmieszaj pozostałe składniki poza jarmużem. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu zamieszaj.

  • Wyjmij i wyrzuć skórkę cytryny. W blenderze rozdrobnij na wysokich obrotach 1 szklankę zupy do uzyskania jednolitej konsystencji – zdejmij wewnętrzną część pokrywki urządzenia, aby para mogła się wydostać. Wlej zmiksowaną masę do garnka. Dodaj jarmuż do zupy. Gotuj bez przykrywki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut lub aż jarmuż stanie się miękki, a zupa nieco zgęstnieje. Podaj w miskach do zupy. Jeśli chcesz, możesz ozdobić porcje cienkimi paskami skórki cytrynowej, tartym serem Asiago i grzankami z Asiago (przepis poniżej). ßß

Porady Gotowanie

Grzanki crostini z serem Asiago: rozłóż cienko pokrojoną bagietkę na papierze do pieczenia. Posmaruj cienko oliwą obie strony każdej kromki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 5 minut lub aż się delikatnie zezłocą. Posyp startym serem Asiago. Piecz przez jeszcze 2 minuty lub aż stopi się ser.

Fasola borlotti, zwana inaczej fasolą żurawinową, jest popularnym składnikiem w kuchni włoskiej. Ziarna fasoli borlotti są beżowe i poznaczone czerwonymi żyłkami, które znikają podczas gotowania. Ma kremową konsystencję i łagodny, orzechowy smak. Na rynku jest dostępna głównie w postaci suchej lub w puszce i można ją kupić w wielu sklepach spożywczych lub delikatesach internetowych.

Albariño to odmiana uprawianej w Hiszpanii białej winorośli, z której owoców powstaje wytrawne, aromatyczne, rześkie wino o wysokiej kwasowości oraz cytrusowych i brzoskwiniowych nutach.

Oceny i komentarze: 0