Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wołowe stekburgery z masłem czosnkowo-pomidorowym

Przepis zaprezentowany w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Steki natrzeć oliwą i octem balsamicznym. Przełożyć czosnkiem i rozmarynem i marynować przez ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie masło wymieszać z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawić solą. Steki oczyścić z czosnku i umieścić na grillu. Grillować z każdej strony przez ok. 4 minuty. Gotowego steka, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 4 – 5 minut, w celu wchłonięcia soku. Bułki przekroić na pół i podpiec na rozgrzanym grillu.

  • Steki doprawić młotkowanym czarnym pieprzem z kolendrą i solą morską. Pokroić w plastry.

  • Podpieczoną bułkę zdjąć z ognia i posmarować masłem pomidorowym. Położyć na niej rukolę oraz pokrojonego w plastry steka. Na mięsie ułożyć ser, plastry pomidora i ogórka oraz czerwoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Serwować od razu.

Oceny i komentarze: 0