Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Steki z polędwicy w glazurze z rozmarynu i tymianku

Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Polędwicę oczyść z błon, umyj i osusz. Podziel na 4 równe części. Delikatnie rozgnieć je wewnętrzną częścią dłoni.

  • Do oleju dodaj wszystkie przyprawy, ocet i rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj.

  • Do tak przygotowanej marynaty wrzuć mięso, pokryj je marynatą dokładnie z każdej strony. Wstaw do lodówki na noc.

  • Przed pieczeniem na ruszcie grilla osącz steki z marynaty. Opiekaj je przez kilka minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopienia wysmażenia. Im dłużej będziesz je piekł tym mocniej będą wysmażone.

  • Przed krojeniem pozostaw mięso na 2-3 minuty na talerzu. Przygotowane steki oprósz świeżo mieloną solą morską. Dobrym dodatkiem do steków będą grillowane cebule i pieczarki.

Oceny i komentarze: 0