Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Stek z czerwonym winem i szalotkami

Delikatne steki z polędwicy wołowej przyrządzone według upodobania z gęstym i smacznym sosem z szalotek, octu balsamicznego, czerwonego wina, bulionu wołowego, papryki i tymianku. Podane z zieloną fasolką i młodymi ziemniakami.

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
  • Wyjmij steki z lodówki i zanim zaczniesz je przyrządzać, odczekaj, aż będą miały temperaturę pokojową. Rozgrzej dobrze patelnię, posmaruj steki niewielką ilością oliwy i oprósz solą i pieprzem. Gdy patelnia się rozgrzeje, usmaż steki tak, jak lubisz. Odłóż na bok, by pozostały ciepłe.

  • Wlej pozostałą część oliwy na patelnie i usmaż szalotki, aż zbrązowieją.

  • Dodaj ocet, pogotuj całość przez minutę, a następnie dodaj czerwone wino, bulion wołowy, paprykę, tymianek i cukier. Gotuj sos na wolnym ogniu przez kilka minut, aż nieco zgęstnieje.

  • Polej steki sosem. Całość smakuje wyśmienicie z zieloną fasolką i młodymi ziemniakami.

Oceny i komentarze: 0