Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wieprzowina z grilla po filipińsku z surówką coleslaw z zielonym mango

Grillowane kawałki mięsa wieprzowego marynowane w keczupie bananowym i przyprawach to popularna filipińska przekąska. Słodko-kwaśna, lekko pikantna sałatka jest przygotowywana z niedojrzałych owoców mango. Stanowi chrupki, chłodny kontrast dla intensywnego, charakterystycznego smaku wieprzowiny.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 9 porcji przystawki.
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować sałatkę, wymieszaj dokładnie wszystkie jej składniki w średniej wielkości misce. Przykryj. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

  • Aby przygotować grillowaną wieprzowinę, przekrój polędwicę w poprzek na pół. Pokrój oba kawałki wzdłuż na paski grubości ok. 0,3 cm. (Paski będą szerokie na 2,5 do 5 cm.) Dokładnie wymieszaj w miseczce pozostałe składniki. Włóż wieprzowinę do dużego plastikowego woreczka z zamknięciem. Dodaj marynatę. Obróć, aby dokładnie pokryć całe mięso marynatą. Masuj zamarynowane mięso przez 4 do 5 minut.

  • Włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij wieprzowinę z marynaty. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków. Usuń pozostałości marynaty.

  • Grilluj mięso nadziane na patyczki w średniej temperaturze przez 3 minuty z każdej strony lub aż wieprzowina będzie odpowiednio upieczona. Podaj szaszłyki z sałatką z zielonym mango.

Porady Gotowanie

Keczup bananowy lub sos bananowy to popularny filipiński dodatek do potraw przygotowywany z ubitych bananów, cukru, octu i przypraw. Doprawia się nim wiele różnych dań, na przykład grillowane kawałki wieprzowiny lub kurczaka, ryby, spaghetti, hot dogi, frytki czy hamburgery.

Zielone (niedojrzałe) mango nadaje kwaśny, świeży i jednocześnie cierpki posmak takim potrawom i dodatkom jak chutneye, przetwory i sałatki.

Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie przez co najmniej 30 minut zanim nadziejesz na nie kawałki wieprzowiny. Dzięki temu nie przypalą się, gdy trafią na grilla.

Zamienniki: zamiast polędwicy wieprzowej możesz użyć 450 g piersi lub udek z kurczaka, bez kości i skóry

Oceny i komentarze: 0