Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z jablkami

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania
40 min Czas przygotowania
  • SZASZŁYKI

  • Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z musztardą i przyprawą do szaszłyków. Pokrojone w dużą kostkę mięso wrzucamy do marynaty i odstawiamy na minimum godzinę.

  • Boczek i jabłka kroimy. Cebulę kroimy w plastry.

  • Na patyczki nadziewamy na przemian polędwicę, boczek, jabłka i cebulę. Pieczemy na grillu (elektrycznym lub na patelni grillowej), polewając resztą marynaty.

  • SAŁATKA ZE SZPINAKU

  • Myjemy młode listki szpinaku. Dodajemy do nich 3 pokrojone na cienkie paseczki suszone pomidory w zalewie z oliwy oraz kilka rozdrobnionych orzechów włoskich.

  • Do tego przygotujemy prosty dressing o konsystencji emulsji: oliwę łączymy z odrobiną octu winnego, łyżeczką miodu, szczyptą soli i pieprzu oraz granulowanego czosnku, połową łyżeczki suszonych ziół prowansalskich i łyżeczką musztardy grillowej. Ucieramy trzepaczką tak długo, aż będzie mieć konsystencję gładkiej emulsji.

  • Nie mieszamy sałatki z emulsją. Warzywa skrapiamy dopiero na talerzu.

  • SKRZYDEŁKA Z GRILLA W SOSIE BBQ

  • Sos sojowy, miód, sproszkowany czosnek, pieprz, przyprawę Skrzydełka Brown Sugar łączymy , podgrzewając je na patelni, aż zredukują się o 1/3 objętości i zgęstnieją. Macerujemy skrzydełka 3 godziny. Pieczemy na grillu.

Oceny i komentarze: 0