Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Mięso marynujemy w oliwie tymiankowej i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy szaszłyki na namoczonych patyczkach i pieczemy w piekarniku.

  • Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy cebulę. Kroimy papryki w paski, dodajemy do cebuli i smażymy przez około 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pozwalamy im się gotować, aż zmiękną.

  • Mieszamy cukier, sól, 330 ml piwa, rodzynki, goździki i cynamon. Następnie włączamy ogień i gotujemy mieszankę przez około 2-3 minuty. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W innym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z pozostałymi 20 mililitrami piwa i tak przygotowaną mieszanką wiążemy sos, cały czas mieszając.

  • Pieczemy pity i kroimy na trójkąty, układamy na nich szaszłyki wraz z upieczonymi paprykami. Ozdabiamy krążkami cebuli i plasterkami pomidora. Na koniec polewamy szaszłyki sosem z piwa.

  • Aby przygotować dip „Labane Zatar” do jogurtu greckiego dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki tymianku, łyżeczkę granulowanego czosnku, sól ziołową, czarny pieprzy i trochę słodkiej papryki, do smaku. Mieszamy i voilà.

Oceny i komentarze: 0