Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Słodko-pikantne podsmażane polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe glazurowane są cajeta, meksykańskim sosem karmelowym, który staje się pikantny dzięki dodatkowi sosu rybnego. W rezultacie podsmażone mięso nabiera całej gamy słodkich i pikantnych smaków.

Składniki
Sposób przygotowania
  • W średniej wielkości misce wymieszaj mleko kozie, sos rybny, czosnek, anyż, pieprz i przyprawę chińską, następnie odstaw. Do średniej wielkości garnka wsyp cukier, wlej wodę i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 do 12 minut lub do momentu, gdy stanie się złoto-brązowe. Powoli wlej do mieszanki z mlekiem kozim i delikatnie ubijaj, aż cukier się rozpuści, a sos będzie gładko wymieszany i odstaw.

  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na średnim ogniu. Partiami dodawaj polędwicę, smaż, aż po obydwu stronach będzie brązowa. Zdejmij mięso z patelni. Jeśli będzie potrzeba - wlej na patelnię pozostałą łyżkę oleju. Dodaj cebulę i smaż mieszając 5 minut lub do zrumienienia.

  • Wlej sos karmelowy i mieszając gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Ponownie włóż na patelnię polędwicę. Smaż 5 minut lub do momentu, gdy wszystko dobrze się podgrzeje.

  • Podawaj z gotowanym ryżem.

Oceny i komentarze: 0