Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Schab peklowany

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Sól peklową rozpuścić w 100 ml zimnej, przegotowanej wody.

  • Podawać jako wędlinę.

  • Bardzo powoli wstrzyknąć roztwór w mięso w kilkunastu miejscach.

  • Przyprawy do peklowania i sól kuchenną, zalać ok. 1 litrem wody i zagotować, a następnie schłodzić.

  • Mięso włożyć do garnka, zalać powstałą zalewą (mięso musi być całkowicie zanurzone).

  • Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce (temp. 4 - 8°C).

  • Następnie wyjąć mięso, opłukać, zalewę wylać.

  • Mięso natrzeć majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem.

  • Zostawić w lodówce na 1 dzień.

  • Piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie w temp. 200 stopni ok. 40 minut.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas peklowania mięsa

Oceny i komentarze: 0