Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »

Polędwiczki wieprzowe po chińsku z makaronem

Przepyszne polędwiczki wieprzowe marynowane w zalewie z oleju sezamowego, miodu, sosu sojowego, skórki pomarańczowej, soku pomarańczowego i mieszanki chińskiej 5 Smaków. Podawane z makaronem, cukinią, marchewką i dymką stanowią apetyczny obiad, który zachwyci każdego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Wymieszaj sos sojowy, mieszankę chińskich ziół i przypraw, olej sezamowy, miód, skórkę pomarańczową i sok w dużej misce. Włóż do środka polędwiczki wieprzowe tak, by były całe zanurzone w marynacie. Przykryj je i zostaw na 30 minut, a najlepiej włóż do lodówki na całą noc.

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzej patelnię i obsmażaj polędwiczki po obu stronach przez kilka minut. Przełóż mięso do brytfanki, polej marynatą i piecz w piekarniku przez 25-30 minut.

  • W międzyczasie podgrzej olej na patelni, podsmaż cukinię i marchewki przez kilka minut. Dodaj dymkę i smaż przez 1 minutę. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

  • Podawaj makaron i warzywa z odrobiną sosu sojowego oraz filetem wieprzowym.

Oceny i komentarze: 1

Dodaj komentarz