Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pieczony karczek z pomidorami i kminem rzymskim

Składniki
Sposób przygotowania
  • Karkówkę opłucz i osusz. Przypraw obficie świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem. Natrzyj ziarnami kminu rzymskiego. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.

  • Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Obsmaż karkówkę na złotobrązowy kolor ze wszystkich stron. Ułóż mięso na lekko przesmarowanej olejem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz około 2 godzin.

  • Pomidory umyj. Czerwone cebule obierz. Pokrój warzywa w grube plastry. Przypraw solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Ułóż obok karkówki pół godziny przed końcem pieczenia.

  • Upieczone mięso odłóż na kilka minut na deskę aby odpoczęło. Zdejmij warzywa na ogrzany talerz. Na gorącą blachę wlej wino i dokładnie zbierz wszystko co zostało po pieczeniu mięsa. Przelej całość do patelni. Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu aż połowa płynu odparuje. Dopraw jeszcze solą i szczypta kminu rzymskiego. Karkówkę pokrój na plastry. Wrzuć je do sosu i jeszcze chwilę ogrzewaj.

  • Podawaj z plastrami pieczonych pomidorów i cebuli. Dobrym dodatkiem będzie kasza gryczana lub ziemniaki.

Oceny i komentarze: 0