Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pieczeń saksońska

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Mięso mielone wymieszać z bułką tartą i jajkami.

  • Obrać cebulę, posiekać, dodać do mięsa.

  • Filety ze śledzia umyć w zimnej, bieżącej wodzie i drobno posiekać, wsypać do masy mięsnej, wymieszać.

  • Dodać musztardę, sól, pieprz i skórkę z cytryny.

  • Następnie na stolnicy zwilżonej zimną wodą uformować z mięsa pieczeń.

  • W brytfannie rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim pieczeń z każdej strony, obłożyć plasterkami słoniny.

  • Zalać małą ilością wody i piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, od czasu do czasu polewać kwaśną śmietaną.

  • Sos pozostały ze smażenia zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Oceny i komentarze: 0