Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet

Pasztet to danie, które najczęściej gości na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych, czy też ważnych uroczystości rodzinnych. Przygotowaliśmy idealny przepis na pasztet z cielęciny i wieprzowiny. Smaku nadadzą także przyprawy: ziele angielskie, imbir mielony, czy też gałka muszkatołowa. Wypróbuj nasz przepis na pasztet!

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Cielęcinę, karkówkę i słoninę obsmażyć na oleju.

  • Na 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się przyrumienił.

  • Przełożyć do garnka, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

  • Wątrobę pokroić w plastry, podsmażyć, dodać do mięsa i dusić jeszcze ok. 10 min.

  • Kajzerkę namoczyć w sosie z pieczenia.

  • Zemleć uduszone składniki (oprócz przypraw) i namoczoną kajzerkę.

  • Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem, po szczypcie gałki i imbiru i dokładnie wymieszać.

  • Masa musi być smarowna.

  • Gdyby była za sucha, dolać nieco wywaru z duszenia.

  • Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (może być podłużna lub okrągła), przykryć folią i piec w temp. 180°C przez 1,5 godz.

Oceny i komentarze: 0