Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Mus z wątróbki wieprzowej na ciastku francuskim oraz smażona wątróbka z owocami

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Około 2/3 z całości oczyszczonej wątróbki gotujemy.

  • Dodajemy morele i podlewamy 50ml koniaku.

  • Całość chwile podduszamy i zdejmujemy z ognia.

  • Gorące morele posypujemy posiekaną lawendą.

  • W taki sam sposób karmelizujemy śliwki, na koniec posypując tymiankiem i cynamonem. Całość skrapiamy czerwonym octem.

  • Pozostałą wątróbkę kroimy w plastry, oprószamy mąką i smażymy na oleju.

  • Pod koniec smażenia wątróbkę przyprawiamy solą do smaku.

  • Na talerz wykładamy: mus z wątróbki i selera, upieczone ciastko francuskie, usmażoną wątróbkę.

  • Dekorujemy karmelizowanymi owocami.

  • W osobnym garnku gotujemy do miękkości całego, nie obranego selera. Po ugotowaniu wystudzonego selera obieramy.

  • Ugotowaną wątróbkę blendujemy z selerem.

  • Dodajemy śmietanę, 50ml koniaku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku i całość blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito dla uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Rozmrożone ciasto francuskie, kroimy na prostokąty 5x10 cm.

  • Prostokąty z ciasta smarujemy roztrzepanym jakiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 200 st. przez ok 15 minut.

  • Morele parzymy w gorącej wodzie, aby usunąć skórkę.

  • Śliwki i morele kroimy na ćwiartki.

  • Na patelni z 50g cukru i łyżki wody robimy jasny karmel.

Oceny i komentarze: 0