Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kotlet schabowy z ryżem, bakłażanem, sosem z kolendry oraz pianą z palonego masła

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef 2014.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Gotujemy ryż do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy: cebulę w kostkę; czosnek drobno siekamy; bakłażana w słupki; marchewkę i papryczkę w cienkie paski. Na oleju szklimy cebulę, czosnek i papryczkę. Na patelnię dodajemy bakłażana, 2 łyżki sosu pomidorowego, sól i dusimy około 15 minut. Przygotowujemy marynatę do mięsa z sosu sojowego, oleju sezamowego, miodu. Mięso kroimy na około 1,5 cm steki. Marynujemy mięso w lodówce przez około 20 minut i przesmażamy na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.

  • Sos kolendrowy: Kolendrę miksujemy razem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Piana z palonego masła: Masło rozgrzewamy do 160 stopni, dodajemy smalec, olej sezamowy i miksujemy do uzyskania piany.

Oceny i komentarze: 0