Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karkówka z grilla z sosem tzatziki

Składniki
Sposób przygotowania
  • Przygotowujemy marynatę do karkówki. Mieszamy wszystkie suche przyprawy z musztardą i oliwą. Mięso myjemy, osuszamy lekko rozbijamy pięścią. Dlaczego delikatnie ręką? Żeby go nie poszarpać nie zniszczyć jego struktury. Plastry karkówki dokładnie smarujemy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny, im dłużej tym lepiej.

  • Na rozgrzany grill kładziemy karkówkę, grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. Zgrillowane mięso odkładamy, a na tę samą patelnie kładziemy pokrojoną chałkę. Grillujemy do uzyskania ładnego koloru. Przekładamy chałkę na talerz, na niej układamy karkówkę. Dodajemy obok sos tzatziki.

  • Słodkie pieczywo nadaje się idealnie do grillownia i łączenia z wytrawnymi potrawami. Słodkość pieczywa świetnie równoważy pikantne dania.

  • Sos: Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do miseczki solimy i czekamy 20 minut aż puści wodę. Odsączamy i mieszamy z jogurtem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy pół ząbka czosnku, pół szalotki i skórkę z połowy cytryny. Dodajemy do jogurtu, razem z płatkami chilli miodem i oliwą, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy. Używając w kuchni skórki cytrynowej, lub innej skórki cytrusowej, musimy pamiętać o dwóch rzeczach: dokładnym wyparzeniu przed spożyciem, oraz używanie jedynie skórki bez białego miąższu, który zazwyczaj swoją goryczą może nam zepsuć potrawę, do której jest dodawany.

Oceny i komentarze: 0