Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Glazurowany stek z szynki wieprzowej z pieprzem

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Naciąć skórkę steków co 1 cm. Wymieszać ¼ łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu z cukrem, olejem, miodem i 2 łyżkami soku pomarańczowego wyciśniętego z jednej z pomarańczy. Powstałą mieszanką posmarować steki i piec pod średnio rozgrzanym grillem przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając i polewając mieszanką z soku pomarańczowego.

  • W międzyczasie na małej patelni roztopić masło, pokroić drugą pomarańczę na plasterki i dodać na patelnię razem z pozostałą ¼ łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu. Smażyć delikatnie przez 1 minutę, często obracając.

  • Stek podawać z plasterkami pomarańczy dla dekoracji.

Oceny i komentarze: 0