Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Boczek z grilla w pięciu smakach

Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Boczek umyj. Do garnka wlej litr wody i wino. Dodaj cukier i łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Zagotuj. Do wrzącego wywaru wrzuć boczek. Gotuj na niewielkim ogniu około 2,5 godziny aż będzie bardzo miękki. Czas gotowania można skrócić używając szybkowara, wówczas zajmie to około 40 minut.

  • Przygotuj glazurę: Miód i łyżeczkę przyprawy 5 smaków dodaj do wiśniówki. Dokładnie wymieszaj.

  • Po ugotowaniu boczek osusz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Opiekaj na grillu po kilka minut na każdej ze stron co jakiś czas smarując boczek glazurą. Najlepszym dodatkiem do boczku w pięciu smakach będzie grillowana cebula i grzanka z chleba.

Oceny i komentarze: 0