Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tarta na kruchym cieście z białymi warzywami

Składniki
Sposób przygotowania
  • Rozsypujemy połowę mąki na desce, lub stolnicy, dodajemy szczyptę soli. Kładziemy na mące porcję masła w temperaturze pokojowej. Przy użyciu dłuższego noża tniemy masło na coraz mniejsze części, starając się obtaczać je w mące. Następnie rozcieramy i ugniatamy, dodając stopniowo i w małych porcjach zimną wodę. Doprowadzamy ciasto do jednolitej masy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

  • Szalotki, korzeń pietruszki, czosnek oraz fenkuł siekamy na niewielkie podobne w kształcie formy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, od czasu do czasu mieszając. Składniki powinny pozostać na patelni do czasu, kiedy będą jedynie lekko obsmażone, jednak nadal twarde. Obrane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy je do momentu, gdy będą półsurowe.

  • Wyjęte ciasto z lodówki rozwałkowujemy, układamy w posmarowanej masłem i oprószonej mąką formie, dziurawimy delikatnie ciasto widelcem lub nożem w celu uniknięcia unoszenia się ciasta. Pieczemy około 15 min, do momentu zarumienienia się ciasta.

  • Schłodzoną już zawartość z patelni przekładamy do miski, kroimy i dodajemy szparagi, następnie rozmieszane jajko, śmietankę, sól, pieprz, kardamon i gałkę muszkatołową. Delikatnie mieszamy i przekładamy na podpieczone ciasto farsz, posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Wyjmujemy zarumienione.

  • Umyte i wysuszone liście szpinaku i jarmużu układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiamy niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika, prażymy w temperaturze 200 st do uzyskania zupełnej łamliwości liści. Wkładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem oraz startą gałką. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek – domowy majonez chrzanowy.

Oceny i komentarze: 0