Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Śródziemnomorska warzywna Shakshuka

Żółtka jajek sadzonych są duszone w pomidorowym i warzywnym sosie, z mieszanką aromatycznych przypraw z Bliskiego Wschodu: wędzonej papryki, kminu, pieprzu, chili, kurkumy i kminku. Weź dużą łyżkę, kawałek chleba (aby zanurzyć go w aromatycznym sosie) i rozkoszuj się tym doskonałym daniem.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Dokładnie zmieszaj wszystkie przyprawy w małej miseczce. Odstaw na bok.

  • Rozgrzej olej na dużej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż stanie się przezroczysta, zajmie to około 5 minut. Dodaj czosnek i nadal smaż, mieszając. Dodaj bakłażana i cukinię i nadal mieszaj, smaż przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

  • Zmniejsz ogień. Dodaj 1 łyżkę mieszanki przypraw Shakshuka, sól, koper, mielony koperek, wymieszaj warzywa i przykryj. Zwiększ ogień. Dodaj pomidory, mieszaj przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje.

  • Zmniejsz ogień na mały, łyżką zrób 6 wgłębień w sosie. Wbij w nie jajka i przykryj pokrywką. Smaż przez 10-15 minut (10 minut, jeśli wolisz płynne żółtka, 15 minut – żółtka ścięte). W razie potrzeby można smażyć jeszcze na rozgrzanym grillu i posyp natką pietruszki.

  • Podawaj z chrupiącymi kromkami chleba.

Porady Gotowanie

Mieszanka przypraw Shakshuka to aromatyczne połączenie kminu, wędzonej papryki, czarnego pieprzu, kminku, czosnku, kurkumy, cynamonu i czerwonej papryki. Jest to ulubiona mieszanka przypraw w całej Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie oraz coraz większą popularność zdobywa na całym świecie.

Resztki mieszanki przypraw należy przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym, suchym miejscu.

Resztki mieszanki użyj do przygotowania dania Shakshuka lub stwórz własną kompozycję.

Oceny i komentarze: 0