Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kalafior z sosem serowym

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Kalafior rozdzielić na różyczki i dokładnie umyć.

  • Bułkę tartą zrumienić na maśle, kalafior przełożyć do ogrzanej miski, posypać bułką tartą i Pietruszką.

  • Sos podać oddzielnie w sosjerce.

  • Zagotować w 2 litrach wody z dodatkiem soku cytrynowego.

  • Różyczki kalafiora włożyć do zakwaszonego wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie osączyć i pozostawić w sicie nad wrzącym wywarem.

  • Ser zetrzeć na tarce.

  • Masło roztopić, dodać mąkę i zasmażyć na jasnożółty kolor.

  • Zasmażkę rozprowadzić dodając stopniowo wywar, zagotować.

  • Do sosu wlać mleko i wymieszać trzepaczką do piany, dodając sól, Gałkę Muszkatołową i ser.

  • Sos gotować przez 8 minut nie przerywając mieszania.

  • Rozmącone żółtko połączyć z 2-3 łyżkami sosu, następnie wymieszać z sosem.

Oceny i komentarze: 0