Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grillowana cukinia z pastą z bakłażana i oscypkiem

Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Pasta z bakłażana – Bakłażana, paprykę i pomidory umyj. Wstaw do piekarnika i piecz w najwyższej temperaturze około 30 minut aż będą miękkie. Obierz warzywa ze skórki. Z papryki i pomidorów usuń pestki. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę, roztarty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wybranymi suszonymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem lub bazylią).

  • Grillowane cukinie – Cukinie umyj i obierz. Obieraczką do warzyw skrój z cukinii długie, cienkie plastry (bez miąższu). Opiecz je krótko na ruszcie grilla z obu stron. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmaruj pastę z bakłażana. Dołóż gałązki szczypiorku i zwiń w rulon. Na talerzu ułóż po kilka listków rukoli, a na niej roladki z cukinii. Skrop wszystko dobrą oliwą i posyp startym na drobnych oczkach oscypkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Oceny i komentarze: 0